Triggere wireless - de care? Radio sau optic? TTL sau manual?

Fiind pe punctul de a achizitiona un set de transmittere wireless pentru declansarea blitz-urilor, am inca urmatoarea dilema: radio (third party, gen PW, Cactus) sau optic (proprietar, gen ST-E2)? Stiu ca la cele radio pierzi TTL-ul, si stiu de asemenea ca cele optice nu prea se pot utiliza outdoor intr-o zi luminoasa. Voi ce folositi? Care sunt punctele forte, care sunt cele slabe?

Mentionez ca vor fi utilizate pentru a declansa un set de blitz-uri Canon (insa pe viitor as mai dori sa adaug cateva bucati gen Vivitar 285 HV).

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
Rank: 550
2009-07-01 13:02:19
Comentariu apreciat de autor

Radio, pentru ca se declanseaza cam oriunde si pot fii setate pe canale, adica daca ai inca un fotograf in apropiere cu cele optice se declanseaza si blituzrile tale, lucru foarte enervant daca cineva face machiaj sau in cazul in care nu ai baterii de schimb.

Din cate tin minte si cele optice pierd ttl-ul pentru ca nu poti masura distanta dintre blitz si subiect, in cazul blizului montat pe aparat nu este o problema pentru ca distanta este masurata de AF(*simplificat).

Am folosit optic in plina zii nu e o problema atat de mare, problema este ca celula foto de pe blitz trebuie sa "se vada" cu cea de pe delcansator, adica blitzul trebuie sa fie relativ spre tine lucru care inpiedica multe setupuri de exemplu cu blitzul in spatele modelului, sau hearlinuri. Toate problemele acestea dispar in interior pentru ca peretii reflecta semnalul.

Cele radio sunt mai scumpe si din cate tin minte au o problema grava cu autonomia, adica mai cari un set de AA cu tine, lucru nu atat de grav.

Rank: 1,731
2009-07-01 16:22:24

Exista si transmittere radio care pastreaza E-TTL :

http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT5-C/

Radu, ST-E2 optic, pastreaza TTL caci masurarea se face de catre aparat, prin cat reflecta de la blitz subiectul. Tot asa si cu cele radio de mai sus.

Eu folosesc ST-E2 si merg Ok si afara ziua, la distante "normale" de 3...4m. Idoor merg si mai mult, depinde de peretii camerei cat reflecta.

Rank: 735

Am avut ocazia sa folosesc si ST-E2 - solutia proprietara de la Canon, care stie TTL, si solutie radio, cu totul pe manual; insa nu am folosit intensiv, ci mai degraba intr-o serie de teste. Alea de la PW cu TTL te omoara ca si pret!

Apoi gasesc o serie de beneficii in cele radio wireless, in sensul ca le poti utiliza cam pe orice blitz care are un divizor de tensiune. Cele proprietare necesita utilizarea unor speedlight-uri, care numai ieftine nu sunt.

Eu intrebam propriu-zis pe cei care au utilizat ambele solutii care li s-au parut mai facile, si din ce motive. Ca na, daca tot e forum, sa mai invat si din experientele altora, nu numai pe banii mei (adica printr-o investitie proasta).

Rank: 609
2009-07-02 09:46:00

E chiar asa important TTL-ul? In mod normal cand lucrezi cu mai multe blitz-uri trebuie sa-ti faci un setup al luminilor si lucrezi cu camera pe manual deci n-ai ce face cu TTL-ul. Eu am unul radio si niste celule slave si il folosesc atat la blitz-urile de studio cat si la 580 EX.

Rank: 526
2009-07-08 00:08:04

iti recomand dynaphos . am si unul deasta. nu-i cine stie ce scump si isi face treaba excelent

@Adrian Milca: pana la urma am ajuns la aceeasi idee. Nu cred ca ma va deranja lucrul in M mode. In plus am avantajul de a putea utiliza, suplimentar, Vivitar-ul 285 HV (care e chiar ieftin).

@Ologeanu Andrei - sincer, mie nu mi se par foarte ieftine; Asa ca voi merge pe solutia data de alienbees http://www.alienbees.com/remotes.html . In cel mai rau caz, pe skyport-uri.

Multumesc tuturor pentru sfaturile acordate, lista ramane deschisa pentru alte pareri / optiuni.

Scuze, revin cu link click-abil http://www.alienbees.com/remotes.html

Adauga comentariu
2009-07-01 10:52:38 
vizualizari (401)
comentarii (7)
voturi (0)