Baterie Pentacon Six

Mi-am cumparat un Pentacon Six, are pentaprisma cu masurarea luminii. Dar nu are baterie.

Unde as putea gasi asa ceva?

Cum se numeste tipul baterie acum?

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
Rank: 2,375
2009-06-28 09:36:30
Comentariu apreciat de autor

Masurarea este integrala si lucreazi greu cu el. Un exponometru independent este solutia optima deoarece poti sa lasa camera pe trepied si sa masori ( direct sau indirect ) zona de maxim interes precum si diferenta ditre cel mai luminos punct si cel mai intunecat. 

Rank: 350
2009-06-28 11:57:38

Am un Weimar Lux, dar am aceasi problema, nu am baterie. Dupa cate stiu functioneaza cu aceasi baterie. px 13 parca.

Vreau sa incerc ambele variante: si cu exponometrul lui si cu exponometru independent.

Rank: 5,564
2009-06-28 12:04:25

http://commiecameras.com/ddr/p6/manuals/index.htm  pt.pentacon

Rank: 2,063
2009-06-28 16:08:35

poti folosi varta v625u in loc de px 13 dar iti recomand si eu tot un exponometru independent

2009-06-28 22:01:09

Varta v625u are 1,5 volt iar px 13 are 1, 35 volt. Nu-i nici o problema din cauza acestei diferente?

Rank: 1,762
2009-06-28 22:10:53

Eu in asemenea situatii am folosit o baterie similara ca parametrii si de dimensiuni mai mici care sa incapa in locas si sa calce pe contacte si ca sa nu se miste am bagat ceva material de adaos izolant electric stiu ca eu am taiat un inel dintr-o radiera si a functionat.

Rank: 1,103
2009-06-28 22:58:38

Diferenţa de voltaj o să îţi creeze probleme, expunerea nu o să mai fie cum trebuie. Caută un exponometru separat, cum au sugerant colegii anterior.

Rank: 787
2009-06-29 11:47:17

Dati-mi voie sa va cotrazic putintel. Diferenta de tesiune intre cele doua baterii nu are niciun efect, celula fotoelectrica fiind, in general, plasata pe unul dintre bratele puntii rezistive (punte Weatstone), iar galvanometrul (instrumentul indicator) pe o diagonala a acestora si masoara diferenta dintre cele doua brate. Pericol ar fi daca tensiunea este prea mare (se incalzesc componentele) sau prea mica (instrumentul nu mai poate afisa corect). In general cam asa sunt construite toate exponometrele de genul acesta, indiferent daca sunt independente sau integrate in camera si functioneaza corect pana cand bateria "cade" aproape de zero (chestie de sensibilitatea galvanometrului). Evident, exceptie fac cele electronice (cu tranzistoare sau circuite integrate) sau cele dedicate, precun ar fi flashmetrele.

Asa ca se poate folosi orice tip de baterie care are tensiunea in jur de 1,5 volti (bateriile au 1,5v iar acumulatorii, indiferent de amperaj, 1,25v, inclusiv cei rusesti, care, deh...), toata chestiunea este sa se potriveasca la dimensiuni in locasul destinat.

Atentie, doar, la bateriile compuse care pot avea 3-4,5-9 sau 12 volti.

Rank: 893
2009-06-30 11:49:30

Am avut si eu prisma cu masurare pe pentacon dar in afara de teste n-am folosit-o in practica niciodata. Nici nu mai stiu daca era TTL sau nu. Iar ca recomandare sustin varianta exponometrului extern, de preferinta incident (daca nu faci peisaje). E plin ebay-ul de asa ceva, iar daca vrei nou gasesti gossen digisix undeva la 100 de lire cu tot cu transport (cel putin eu atat am dat pe al meu anul trecut) - e mic si destept, chiar daca oarecum fragil. Singurul neajuns pentru mine e ca, desi are termometru, nu s-a gandit nimeni sa-i puna si o proba pentru masurat solutiile (pt developari) :D

2009-07-01 08:00:59

Multumesc pentru participare si pentru pareri!!! Mi-a fost de folos!

Adauga comentariu
2009-06-28 08:41:13 
vizualizari (419)
comentarii (10)
voturi (1)