Preturi mai mari la intrarea in muzee pt DSLR?
Zilele trecute am vrut sa intru la Turnul Chindiei din Targoviste,pentru a face niste poze cu cu expunere de 30 de secunde.este un loc mai inalt cu o perspectiva foarte buna.perfect pentru asa ceva.
Ceea ce ma lasat "masca" a fost un afis cu preturile.Pretul de intrare pentru liceeni era de 4 lei [pentru adulti nu mai stiu exact].totul ok pana aici.
apoi am vrut sa vad cat costa pentru fotografiere.
pentru aparate normale era 10 RON , iar pentru "aparate profesionale" 25 RON.
nu inteleg de ce pentru aparatele dslr sau pentru cele mai performante[cu un obiectiv mai mare-ca asa isi dau oamenii seama cat de "tare" e.]pretul este ma mare.ar trebui sa fie tocmai invers,pentru ca un fotograf amator sau profesionist,ce detine un aparat profesional,publica pozele,si poate face reclama locului.
am citit un topic acum ceva timp despre ZOO Timisoara.acolo nu aveai voie cu aparate profesionale...
Ce este in neregula?e in neregula sa ai un DSLR?
Un fotograf ce publica "pozele" poate avea si un profit de pe urma lor.
da dar...probabil ca ar trebui sa existe o clauza speciala pt asa ceva.daca un fotograf vinde o poza cu obiectivul respectiv sa acorde o suma...
se pot vinde si pozele facute cu un compact...depinde de tehnica...
Eu gasesc regulilea acestea ca un nou exemplu de ipocrizie romaneasca. De parca e plin de oameni care fac fotografii prin muzeele romanesti si se lafaie de bani pe motivul aceasta.
care este definitia aparatului de fotografiat profesional? daca mergi cu un dslr entry level si clasicul 18-55 de kit ala e echipament profesional?
tocmai asta e problema.ei daca vad un aparat mai mare cu obiectivu mai mare in lungime,e profesional:).de exemplu daca te duci cu nikond40 cu 18-55 sau cu un d90 sau d300 cu un tele mai bun,nu fac diferenta....
Faptul de a solicita o suma pentru o facilitate suplimentara este sa zicem acceptabila mai ales ca exista o subfinantare cronica a culturii (frumos ar fi ca acei bani sa fie folositi in directii constructive)
Interesant este ce expert stabileste acolo la caserie ce aparat in ce categorie se incadreaza.
Dar macar e clar ca se poate in anumite conditii.
Seamana putin cu situatia unor tablouri expuse in Italia in diverse monumente sau biserici la loc intunecos si unde ca sa poti vedea tabloul trebuia sa introduci suplimentar fata de bilet cate 1-5 eur. intr-un aparat si se aprindea lumina pentru aprox 1 minut.
Absurda mi se pare interzicerea totala in mod abuziv de a fotografia niste spatii publice. Imaginile obtinute in asemea cazuri nu contin informatii clasificate. Deci in mod liber sau pe bani trebuie sa ai posibilitatea sa fotografiezi.
Povestea cu zoo Timisoara eu am prezentato si consider in continuare ca este o masura discretionara chiar STALINISTA a unui directoras incompetent care se teme ca poate aparea cine stie pe unde publicat pentru ca nu-si vede de treaba.
Foarte naspa.
In Manchester intri gratuit in orice muzeu. Se percep taxe numai in cazul unor vernisaje speciale si asta se intampla pe o sala, segment, nu tot muzeul. Poti intra cu slr, tele, camera de filmat, trepied, ce vrei tu. Atata timp cat nu deranjezi pe nimeni poti face sedinte foto/video fara sa te intrebe cineva ceva. Exceptie fac galeriile de arta, unde in cazul tablourilor nu ai voie sa folosesti flash insa lumina este suficienta pentru un timp de expunere decent.
Recapitulam: intrare in unele din cele mai mari muzee din europa, cu milioane de exponate si kilometri de galerii, cu posibilitate de filmare/fotografiere la/de orice nivel: moca! gratis! nimic!
E o diferenta cand ma gandesc la muzeele de 2 metri patrati cu 3 oale si 4 presuri care iti opresc aparatul la intrare in ideea ca iti vor vinde o vedere obosita printata in anii '80
"subfinantare cronica a culturii" e un argument egal cu zero atata timp cat si eu castig cat sa traiesc la limita subzistentei. in muzee nu merg sa faca fotografie patronii de cluburi de fotbal.
Ok ce facem plingem unul pe umarul celuilat si constatam intre noi ca lucrurile merg cum merg sau ne unim fortele si iesim public cu comunicate pentru inceput sau alta forma din partea unei comunitati cu o anumita preocupare (nu vreau sa zic profesionale ca multi dintre membrii nu traiesc din asta) ca sa afle si astia alesi de o minoritate ca existam si avem o parere ?
dobitocenie.... si foame.. altceva nu am de spus ...pacat
cred ca o interventie cu o petitie(facuta pe acest site) la ministrul culturii ar rezolva posibilitatea de a fotografia si de a face reclama patrimoniului cultural ramanesc si nu numai.
Numai o asociatie ar putea sa faca demersuri pentru asa ceva. AAF-ul probabil ar trebui sa aiba ca obiectiv o asemenea problema.
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/189_1999.php
cu mentiunea ca cei de la prodemocratia sa stea mai putin la televizor
Da. Si eu raman la ideea ca fotografia de orice fel si cu orice aparat ar trebui sa fie gratuita in muzee, gradini zoo, botanice, parcuri dendrologice, etc... Pretul de intrare poate fi justificat in masura in care nu sfideaza bunul simt. Cunosc exemple in care muzee (nu din Romania) reusesc sa stranga bani frumosi din suveniruri tematice (cduri, dvduri video/interactive, carti, albume foto, jucarii, tricouri)
Ma vad nevoit sa repostez (parca am mai postat si la discutia cu ZOO Tumisoara) si sa salut modalitatea de taxare de la Castelul Huniazilor - pret pentru intrare (6 lei parca de persoana) si fotografiere (5 lei) decente. Cel putin asa mi se pare mie. Nu se facea diferentiere de aparat profesional sau nu. Nu as putea spune ca ai avea nu stiu ce de fotografiat... intr-adevar exista vreo 3 armuri, vreo 3 carti in inca vreo 10 obiecte, dar totusi este un pret decent as putea spune eu. Am ramas surprins cand am vazut acest lucru si chiar m-am mirat ca nu se percepe taxa imensa pentru aparat "profesional".
Inca doua exemple pozitive ar fi: Castelul Banffy de la Bontida (langa Cluj) - intrare 2 lei, in care ti se da si o vedere, taxa foto 0 lei - si biserica fortificata de la Prejmer - nu mai stiu cat era taxa, insa tot o suma relativ redusa, si tot asa cu o carte postala inclusa, taxa foto 0 lei.
asta este tara domnilor.la asa tara,asa oameni .intrati cu aparatul demontat si card scos din aparat.daca va vede cineva facand poze prezentati un card gol sau cu alte poze .sau spuneti ca nu aveti card ,e uitat acasa.am fost si eu la turnul chindiei de curand si am bagat de seama ca se uita cate un paznic sa vada daca faci poze.se uita ca si cum ai vrea sa furi turnu acasa.RUSHINE
Ce sa mai vorbim de muzee, am fost la Fashion Center si mi s-a parut interesanta tematica (stiti voi, o reconstituire a stradutelor cu felinare etc.) Am facut 3-4 poze, doar pentru a fi interogat si oprit cu fermitate de paznici: "Aveti autorizatie? Ati vorbit cu conducerea? Scrie clar la intrare ca nu aveti voie sa fotografiati!". La intrare, stupoare, era un miiic semn intr-un colt care chipurile sustin acea versiune. Bine bine, dar erau in jurul meu x cocalari care faceau poze cu compacte sau telefoane. Doar pentru ca eu stiu ce fac si sunt mai pasionat decat ei si mi-am permis un DSLR inseamna ca nu am drepturi egale cu ceilalti? Din pacate, aceasta ineptie se raspandeste (am gasit pe un forum chestiuni legate de interzicerea fotografiei in Bellu, daca ati pomenit). Deci si asadar, doamnelor si domnilor, aceasta este tara in care traim... oare cat vom mai suporta asemenea atitudine?