Despre DOF

Salut!

Recent am avut o discuţie foarte aprinsă pe un forum de fotografie despre profunzimea de câmp a unei fotografii.

Problema se punea astfel: Influenţează distanţa focală profunzimea?

Eu spun că da. Dar pe acel forum cam toată lumea spunea ca nu. Şi erau destui. Au pus oamenii link-uri cu diferite lecţii de fotografie, cu exemple mai mult sau mai puţin bune să încerce să mă convingă.

Eu deja experimentasem singurel acest fenomen şi observasem că este o mare diferenţă între 28 de mm şi 100 de mm de exemplu.

Pe de altă parte, există şi cazuri când dof-ul nu este prea influenţat de distanţa focală. Atunci când păstrăm încadrarea şi ne deplasăm înainte sau înapoi încadrând la fel subiectul. Voi face ceva teste şi cu treaba asta să mă conving singur ce se întâmplă.

Dar eu nu fac referire la acest caz, eu mă refer STRICT la cazul în care stau pe loc şi folosesc diferite distanţe focale, păstrând aceiaşi deschidere a diafragmei.

Ce ziceţi, are sau nu are distanţa focală vre-un aport la dof?

p.s. as vrea sa pun si ceva poze ca exemplu, cum pot face asta?

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
Rank: 964
2009-01-16 18:11:07
Fireste ca influenteaza ! Este unul din factorii semnificativi ( alaturi de diafragma si distanta pe care o are fotograful fata de subiectul focalizat) ce tin de acest fenomen optic.
Rank: 529
2009-01-16 18:49:00
ia da-ne si noua forumul :))
Rank: 13,921
Rank: 730
2009-01-16 20:29:09
Aveţi mai jos link-ul

S-a "discutat" destul de mult acolo, 46 de posturi în mai puţin de două zile, deci aveţi de citit ceva.

Totul a început de la un sfat dat de cineva unui candidat la titulatura de "membru" pe acel forum. Eu am criticat acel sfat în legătură cu profunzimea de câmp.

S-au folosit multe denumiri (profunzime de câmp, de imagine, dof etc), au încercat să spună şi de profunzimea sufletească. Eu cred că am fost destul de clar în ceea ce am spus, chiar dacă am folosit o formulare mai proastă, se înţelegea foarte bine ceea ce vroiam să spun din context.

Am scris mult, în încercarea de a vă pune în temă. Mulţumesc de păreri şi aştept şi altele.

http://www.fototarget.ro/forum/showthread.php?t=5685

Rank: 132
2009-01-17 10:58:07
daca citesti bine ce scrie aici http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/depth-of-field.htm sau daca te apuci sa faci calculele de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field (alea pt DN si DF) se ajunge la concluzia ca daca TOATE celelalte variabile sunt FIXE si variezi distanta focala (ca in cazul pe care il propui tu) campul de profunzime este diferit, si anume invers proportional cu distanta focala.
ceea ce incercau sa iti explice baietii de pe forumul ala este ca daca pastrezi subiectul la aceiasi dimensiune si incadrare in poze, si variezi distanta focala vei obtine acelasi DOF. e foarte corect ce spun ei DAR in cazul acesta VARIAZA si DISTANTA FATA DE SUBIECT, care este o variabila in ecuatiile alea pentru Dn si Df, si, evident, o sa ai alt rezultat fata de cazul cand acea distanta este fixa, si anume o sa obtii acelasi camp de profunzime pentru toate distantele focale.

Raspunsul la intrebarea ta, "Influenţează distanţa focală profunzimea?", este da, distanta focala influenteaza profunzimea de camp".
2009-01-17 11:17:43
De acord cu tine Cătălin. Şi cu ei am fost de acord, doar că ei nu vroiau să înţeleagă ce ziceam eu. Sunt două cazuri diferite, iar ei luau ideea doar dintr-unul (acela când păstrăm subiectul la aceaşi mărime în poză - adică atunci când nu se schimbă dof-ul) şi spuneau că este adevărat în ambele cazuri.

Totuşi nu sunt foarte convins nici de cazul în care păstrăm subiectul la aceaşi mărime în poză şi voi încerca ceva poze să văd diferenţele.

Mulţumesc de răspuns
Rank: 132
2009-01-17 12:56:16
in cazul in care pastrezi aspectul subiectului in imagine, dimensiunea fizica a campului de profunzime nu se schimba, chiar daca exista tendinta sa crezi asta. facand calculele ai sa vezi ca nu se schimba. diferentele care apar, apar datorita fundalului care este, inevitabil, diferit. asftel, daca presupunem ca avem doua poze, una la 100mm si una la 200mm. in cea trasa la 200m o sa cuprinzi doar o portiune din fundalul celei trase cu 100mm, dar, acea portiune de fundal trebuie repartizata acum pe toata suprafata planului imagini, ca un fel de scalare. astfel, zonele din fundal vor aparea mai mari in imaginea cu 200m, zonele OOF aparand mai mari si mai omogene. de aici impresia ca blur-ul e mai mare, si impresia gresita ca DOF-ul e mai mic
2009-01-18 19:05:32
Da Adi, dacă păstrăm proporţia se pare că nu se schimbă dof-ul, cu toate că avem impresia asta.

Eu vroiam să vă aflu părerea şi cunoştinţele despre cazul în care rămânem pe loc şi fotografiem aceaşi scenă cu diferite distanţe focale. Am aflat, mulţumesc
Rank: 993
2009-02-17 12:10:48

Ba se schimba... Dar foarte putin. Astfel la 50mm distanta focala F2.8 si distanta fata de subiect de 100cm vom avea : 

In front of subject  2 cm (49%)

Behind subject 

Iar cu 100mm distanta focala F2.8 la 200 cm vom avea

In front of subject  2.02 cm (49%) Behind subject 

2.06 cm (51%)

Se schimba modul in care e repartizat DOF-ul si de asemenea bokeh-ul va arata diferit datorita diferentei de perspectiva ce vine cu schimbarea distantei focale( compresia distantelor ). 

2.08 cm (51%)

Rank: 993
2009-02-17 12:13:05

Nu stiu de ce ...au aparut aiurea asa ca repet valorile :

La 50mm F2.8 distanta de 100cm :

In fata punctului de focus o sa fie 2cm  si in spate 2.08.

La 100mm F2.8 distanta de 200cm:

In fata punctului de focus o sa fie 2.02 cm si in spate 2.06. 

2009-02-17 12:15:28

Multumesc de raspuns!

Adauga comentariu
2009-01-16 17:24:15 
vizualizari (804)
comentarii (11)
voturi (2)

Taguri: Tehnica, Tehnica