bog. poza furata?

de aproape un an am postat un fotoreportaj pe bog:
http://www.badorgood.com/reportaj_detail.php?id=36

a 8-a poza din cadrul lui am vazut-o azi e site-ul Parlamentului Europei.

http://www.europarl.europa.eu/bucuresti/2525/buc4482eu8289.htm

au voie sa o ia asa? ce pot eu sa fac?

nu vreau bani, nu stiu ce vreau de fapt...

mi se pare aiurea k tocmai ei, care ar fi avut bani cat cuprinde sa se faca iubiti in tarile subdezvoltate, nu si-au permis sa cumpere o fotografie faina de pe o agentie.

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
Rank: 848
2006-09-30 22:48:13
Dupa cum spune istoria cel putin a bog-ului, au mai fost cazuri,ideea e ca in genere nu sunt direct resoponsabili decat cei care se ocupa de intretinerea sitului respectiv,agentia respectiva.
Daca nici tu nu stii concret ce vrei in legatura cu asta,ti-as sugera sa te multumesti cu o doza de mandrie personala ca o foto de-a ta a fost indeajuns de interesanta pentru a fi furata..
Rank: 487
2006-09-30 22:48:17
Curat murdar...
Zic ca iei bani grei la Curte.
Fii tare !!!
Rank: 487
2006-09-30 22:58:29
Ah da !

Ciprian spune bine: fii mandra si fredoneaza GN`R : "Live and Let Die !".

Dupa un posibil proces de 10 ani nici nu stiu daca iti vei mai aminti care a fost subiectul.

ATENTIE !!! Nu vorbesc in numele Mioritei !!!
Si nici in spirtul ei !!!
That`s life !

Bafta !
Rank: 1,034
2006-09-30 23:00:45
si mie mi se pare ca mai am atatea de invatat incat as putea sa ma bucur si doar pentru faptul ca au bagat-o ei in seama. DAR TOTUSI...

TOCMAI EI?
de ce nu au cumparat o fotografie a domnului Ghetie? sau a unui fotograf mare? LA BANII LOR!

s-au multumit sa copieze o poza de pe bog...
Rank:
2006-09-30 23:02:32
ia-le banii... da-i in ma-sa k au. mai am eu si alte teorii dsp cum ajung pozele astea in mainile unora da` nu le zic aici pe bog. gandeste-te k asta e un site unde pun multi poze, deci e si un site gen stock... restul il gandeste fiecare cum are chef... eu speculez doar (si nu numai)
Rank:
2006-09-30 23:03:59
si da-i in judecata... esti autorul si ai dreptul de autor asupra oricarui cadru... e munca ta.
Rank: 454
Da. Neplacut. Cred ca ai tot dreptul sa ii dai in judecata ca au preluat o poza de la tine fara acordul tau. Si sunt convins ca ai castig de cauza. Pe langa faptul ca au destui bani nici nu cunosc legile (sau se fac ca nu le cunosc). Din pacate romanii nu prea isi cunosc drepturile. Daca cei mai multi am actiona pentru a nu ni se incalca niste drepturi elementare nu s-ar mai produce o multime de abuzuri.
Dar revenind la poza ta cred ca e destul de dificil pentru ca ei pot schimba maine poza si nu ai nici o dovada palpabila pentru acest furt. Cred ca daca vrei sa intreprinzi ceva concret presa te poate ajuta mult mai mult. Oricum eu nu i-as ierta. Multa bafta.
Rank: 763
2006-09-30 23:18:03
da-i in judecata. clar. ia legatura cu un avocat si vezi ce dovezi poti produce
Rank:
2006-09-30 23:37:51
da-i un print cu data pe ea... pozeaza-te langa site cu inca cineva... plus kativa martori... :))
ce de chestii puerile se pot face. da` poate au efect
Rank: 1,026
2006-10-01 01:01:33
Luiza,..., incerca sa iei legatura cu domnul Tolescu. Dansul a trecut prin asta de doua ori (cred eu) asa ca puteti vorbi la concret. Nu pierde timpus si fa niste capturi din pagina respectiva. Succes

http://www.badorgood.com/authors.php?id=231

Rank: 512
2006-10-01 02:54:12
Vorbeste cu un avocat si vezi ce te sfatuieste sa faci. Teorii cu procese de 10 ani, mandrie personala si "that`s life" eu zic ca trebuie sa se termine undeva.
Apara-ti munca si drepturile.
Rank: 1,689
2006-10-01 03:10:22
Luiza :)

1. Intreare: Poza furata?
2. Raspuns: Poate ca da, poate ca nu.
3. Intebare: De unde ar putea fi furata?
4. Raspuns: Poate de pe BoG..
5. Intrebare ajutatoare: Dar daca nu ar fi furata?
6. Presupunere: Probabil ar fi cumparata.
7. Intrebare: De unde ar putea fi cumparata?
8. Raspuns: Probabil de pe Mediafax.

:)

http://www.mediafaxfoto.ro/photos.php?&search[mode]=list&search[pageNo]=2

2006-10-01 03:15:50
Apropo, frumoasa galerie ai pe Mediafax, galerie pentru care tin sa te felicit din toata inima.

Bafta grija pe unde iti calca pasii si sa ne vedem cu bine!
2006-10-01 10:09:52
:) multumesc Mihai. pe mediafax nu este cadrul asta. este doar unul putin diferit
Rank: 685
2006-10-01 23:44:31
Eu zic să-i contactezi pe cei de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor. Asta e treaba lor, să-i protejeze pe cei ca tine.
www.orda.ro
Dar vezi bine dacă nu cumva tu ai cedat fotografia, implicit dreptul de autor si drepturile conexe, altcuiva, de ex Mediafax sau altă agentie că atunci nu ai făcut nimic. verifică bine. Eu am pătit că am dat o poză unui prieten de la un ziar si apoi poza mea a apărut în toată lumea si io tzu-tzu că el o trimisese si la Mediafax parcă. Tine-ne la curent
Rank: 469
2006-10-02 02:12:55
Pai clar, daca tu nu ai vandut nimanu (stock photography) drept de revindere poza e a ta in totalitate inclusiv toate drepturile de uzufruct, prin urmare ai dreptul la bani. Fotografia a fost expusa ca nefiind nevoie de profile, cu toate ca si aici poti avea probleme cu tiganca daca nu ai semnatura cu martori, cel putin asta e legea pe afara.
Rank: 610
2006-10-02 09:44:32
Dupa cum se vede furturi sunt peste tot iar internetul faciliteaza lucrul asta. Asta este un caz fericit in sensul ca ai depistat lucrul asta. Parerea mea este ca inainte de toate trebuie sa iei legatura cu situl respectiv si sa incerci o rezolvare amiabila. Dupa aceea poti incerca o rezolvare in instanta dar cred ca din punct financiar nu merita. De fapt cei care fac asemenea lucruri se bazeaza pe faptul ca posesorul ca sa-si dovedeasca dreptul trebuie sa cheltuiasca o groaza de bani prin justitie si in final s-ar putea sa nu obtina mai nimica.
Rank: 744
2006-10-02 09:55:24
Cel mai bine iei legatura cu un avocat si intretimp incearca sa-i contactezi pe aia cu site-ul sa vezi de unde au poza si cum au obtinut-o si sa le pui in vedere ca e poza ta si nu au dreptul sa o publice. Nu te lasa intimidata.

Si proasta aia de jurnalista care a dat-o in bara cu poza lui Smokey de la concertul Shakira a incercat sa-l intimideze prin intermediul prietenilor/colegilor din presa. Acolo era vorba si de acreditare pt a putea fotografia la concert (omul avea acreditare oricum). Aici nu e. Cere-ti drepturile. Ia-le banii.
Rank: 563
2006-10-02 12:58:22
Ce scrie pe site-ul mediafaxfoto.ro, asta pentru ca tu ai poze acolo"
"Daca doriti sa deveniti colaborator MEDIAFAX Foto si doriti sa valorificati cât mai bine imaginile fotografice de care dispuneti, va punem la dispozitie pe acest website spatiu de expunere si promovare.

Modalitatea de lucru este extrem de simpla si valorifica potentialul de promovare la nivel national si international pe care MEDIAFAX Foto îl are. Orice client al MEDIAFAX Foto poate alege spre preluare/publicare orice imagine de pe website.

Vânzarea fotografiilor se face în sistem royalty si are la baza urmatoarele conditii:

1. Imaginile puse la dispozitia MEDIAFAX cu scopul de a fi revândute catre terti vor îndeplini urmatoarele conditii tehnice: rezolutie minim 300 dpi, format A4, text explicativ, locatie.
2. Fotograful garanteaza ca detine în mod legal dreptul de proprietate si copyright asupra lucrarilor expuse.
3. MEDIAFAX Foto îsi rezerva dreptul de a selecta lucrarile care vor fi expuse pe site-ul www.mediafaxfoto.ro.
4. Fotograful cedeaza dreptul de uzufruct, dar pastreaza dreptul de proprietate asupra lucrarilor sale pe toata perioada expunerii lor pe site-ul MEDIAFAX Foto.
5. Imaginile cesionate catre MEDIAFAX vor avea titlu de exclusivitate doar în conditii speciale agreate de ambele parti."

Din ce inteleg eu, daca e luata de la Mediafax, ar fi trebuit sa te intrebe cineva de sanatate de la ei, asa ca ramane varianta ca e luata de pe BOG, dar nu poti fi sigura. Succes!
Rank: 1,419
2006-10-02 13:27:57
Daca-l dai in judecata pe ala de deasupra ta care te inunda constant,si la care dovezile exista si sunt vizibile,procesul poate dura si cativa ani,daramite un proces cu Parlamentul Europei.Daca as fi avocatul lor as afirma ca imaginea nu a fost folosita in scop comercial(ceea ce e adevarat) ci pt.promovarea unei etnii care si asa se crede pe afara ca este defavorizata,si pe care chiar tu o promovezi destul de intens.S-ar putea sa te trezesti si cu niste reprosuri venite mai stiu eu de unde a suparat demersul tau(vezi exemplul de mai sus).In aceste conditii,daca ai avea bani,timp si nervi sa duci procesul la capat s-ar putea ca daunele materiale primite sa fie infime fata de cheltuieli.Ar mai ramane latura morala a actiunii care nu stiu cata satisfactie ti-ar da.Parerea mea ca e bine sa gandesti actiunea matur,asta in colaborare si cu alte persoane care iti pot de sfaturi sau consultanta mai avizata.Spor
2006-10-02 13:43:55
Nu e Parlamentul Europei. Este probabil o agentie de publictate care a dat spaga la cine trebuie si le-a facut site-ul. Ideea este sa va cereti drepturile pentru ca furtul de fotografii sa nu mai devina o obisnuinta. Despre asta este vorba de fapt, facand abstractie de continutul fotografiei si al paginii in cadrul careia a fost publicata.
2006-10-02 14:03:30
Pana una alta ca sa evitam copierea bruta a pozelor de pe BOG ar fi cazul ca administratorii sitului sa modifice scripurile de afisare a imaginilor asfel incat sa nu mai fie posibila copierea simpla prin click cu dreptul Save Picture as.
Rank: 469
2006-10-02 14:06:38
o alta posibilitate e watermark
2006-10-02 14:17:38
Adrian, vax. Pot fura cu ctrl+printscreen si paste in orice program de editare raster (gen PS) -> save. Puneti-va watermark pe capodopere daca nu va convine.
2006-10-02 14:34:10
multumesc mult de sprijin!

Dinculescu Catalin: Mediafaxul nu are NICI O legatura cu asta. poza nu apare acolo. Mihai D a inteles gresit.

Adrian Nedef: ideea mea nu e sa-i dau in judecata. daca mi-ar fi cerut poza le-as fi dat-o precis fara bani.
mi se pare totusi dezamagitoare atitudinea lor.

sunt foarte multe poze micute pe site-ul lor. precis au toate in spate un fotograf incepator si pasionat a carui munca este folosita pentru promovarea politicii lor. asta e
2006-10-02 14:38:25
Da Gelu ai dreptate dar prin ctrl+printscreen esti limitat la rezolutia afisarii, iar rezultatul s-ar putea sa fie o imagine de proasta calitate. Poate ar fi util ca BOG sa functioneze si ca stock si cine doareste sa cumpere o imagine de pe site sa poata sa contacteze proprietarul si sa negocieze pretul. Cred ca ar fi o idee buna ce ziceti?
Rank: 13,968
2006-10-02 15:29:30

pai nu, ca e non-profit si ne mandrim cu asta

e o idee valabila dar din cate stiu eu exista multe cazuri cand cu un simplu "contact photographer" se negociaza pe privat
Rank: 316
ai dreptul la poza ta, si daca nu vrei bani
Rank: 512
2006-10-03 18:10:36
absolut! nu-i vorba de bani. e vorba de munca ta.
Rank: 873
2006-10-03 21:29:20
nesimtire curata, ce sa mai zic...imi spune si mie cineva, mai in detaliu, ce e cu watermarkul? o idee am eu, dar as vrea sa stiu precis. Va multumesc.
Luiza, o alta sugestie, undeva la mijloc, ar fi sa ii determini macar sa te mentioneze ca autor, eventual si cu un link, ceva...Doar o sugestie...
2006-10-03 21:30:47
aaa...si hai sa ii bombardam toti cu mailuri, ce ziceti? poate vedem macar o reactie, ceva... stie careva vreun hacker sa ii paralizeze?
2006-10-03 21:37:32
nu stiu daca e o idee buna. mie mi s-a spus sa nu fac valuri pe net. sa vedem intai ce zic ei.
le-am scris eu mail si nu mi-au raspuns...
2006-10-03 21:40:49
Cu watermarkul este ca suprapui un jeg de text slab vizibil cu numele tau peste poza. Ca si pe alea de pe pozele de la dpreview. Vezi link. Practic strici poza ca sa n-o poata folosi altii.

http://tinyurl.com/pprx2

2006-10-03 21:44:16
Asta e buna. Sa nu faci valuri pe net :)

Scrie-le ca ai consultat deja un avocat si daca nu fac bine si raspund in timp de cinci zile lucratoare au sa raspunda direct in fata tribunalului.
2006-10-03 21:44:37
mersi mult, Gelu. Hmm..mare lucru..ce rezolvi cu asta? daca tot vrea sa o foloseasca, poate sa dea putin cu clone tool peste scrisul tau si gata... PAguba-n ciuperci...
2006-10-03 21:50:02
Pai clone tool = munca, iar aia care fura poze vor sa evite asta cu orice pret. Oricum, e o solutie mizerabila, mie nu imi place deloc.
2006-10-03 22:57:10
Gelu, io zic sa le dai si tu un mail in care sa le spui sa nu intre pe forumu` asta, ca sa nu vada planurile, uneltirile si gandurile negre ce se nutresc impotriva lor ;).
Treburile sunt mult mai simple de-atat. Nu trebuie sa mergem cu totii la usa lor. Poza aia va disparea de acolo ca si cum nici n-a fost vreodata dupa topicul asta. Prinde orbu` scoate-i ochii !!!

Spor si bafta maxima tuturor! :)

Rank: 418
2006-10-08 23:23:15
Daca vrei sa faci niste demersuri, ia legatura cu mine la office@birou-avocat.com. Miercuri cel tarziu caci plec din tara 10 zile la un seminar.

http://www.birou-avocat.com

Adauga comentariu
2006-09-30 22:16:17 
vizualizari (2639)
comentarii (39)
voturi (0)