blow up: nikon D700 vs nikon F5

am gasit un filmulet interesant:
http://fwd.five.tv/videos/challenge-blow-up-part-3

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
Rank: 964
2009-01-14 02:44:17
Foarte interesant link-ul ... desi rezultatul m-a socat profund. Mi se pare dubios ca o fotografie la 12 MP, cat are D700-le a fost marita la dimensiunea aceea fara ca imaginea sa fie foarte pixelata. Poate imi scapa mie ceva ... nu stiu ce sa zic. Oricum eu ma asteptam sa castige din start filmul.
Sunt curios ce mai zic si altii.
2009-01-14 02:50:44
Daca ma gandesc mi se pare imposibila victoria digitalului ! Sunt doar 12 MP !
In plus nu au specificat filmul folosit pe F5.

Rank: 3,012
2009-01-14 03:05:26
in fine, testul e facut pt spectacol, se putea cu mult mai serios decat atat. oricum, am citit articole in reviste destul de serioase unde domnii redactori afirma ca la 12-14 mp esti deja deasupra majoritatii filmelor (in afara de cateva cu granulatie foarte fina). teste facute cu aceleasi obiective. hmmm....
Rank: 6,141
Zice ca au folosit film de 400, iar pe digital au pus ISO tot la 400.
Rank: 876
2009-01-14 09:11:46
Da` nu era mai bine sa fi fost un film de 100?
Zic si eu, oricum lumina de studio era foarte bine controlata.
Iar digital vs film nu se reduce la o sg marca de aparate si filme.
Dimensiunea printurilor e justificata doar de nevoia lor de reclama pt show, se putea face analiza si pe un A0, care ar fi permis un test adevarat, cu multe marci.
2009-01-14 09:33:39
Stiu ca au folosit un film de 400, dar nu au precizat de care ... Kodak, Fuji etc . Sunt de parere ca folosirea unui film Kodak Porta 400 VC ar fi adus victoria filmului.
D-l Dan Pantilin zice bine in privinta sensibilitatii de 100.
2009-01-14 09:39:32
De ce nu au facut un test intre KODAK PROFESSIONAL EKTAR 100 si D700 setat la ISO 100 ? Si apoi sa vedem who`s the daddy :)
Rank: 1,761
2009-01-14 09:45:27
Posibilitatea de a fi marita o fotografie exista
Sunt softuri dedicate care fac treaba asta in mod extraordinar.
Pentru unul din acestea va transmit un linck mai jos. Eu l-am incercat si functioneaza colosal. Evident nu la scara celor din film dar am marit la A0 niste fotografii facute cu un aparat cu 10MP
Sincer sa fiu nici eu nu credeam sa castige digitalul. Dar mai e ceva peliculele cu iso mare nu erau atit de izbutite ca peliculele cu iso normal daca stau bine sa ma gandesc eu lucram cu 18-21 din nu mai stiu ce iseamna acum in iso si am facut niste imagini mari pe hartie la rola si au iesit foarte bine. Cred ca acel 400 iso defapt acolo e pacaleala.

http://www.ononesoftware.com/

Rank: 1,229
2009-01-14 10:30:43
Trebuie sa loveasca si ei filmul doar nu vreti sa ramana cu digitalele nevandute..Nici macar nu conteaza cine este mai bun, digitalul sau filmul, pentru planul de marketing conteaza decat ce "trebuie" sa se vanda la momentul respectiv..Si atunci actioneaza in consecinta.
2009-01-14 10:50:10
plus ca au facut comparatia din punct de vedere comercial. Adica in loc sa printeze pe dimensiuni normale, pe hartie, sa se vada claritatea textura si adancimea filmului net superioare dijitalului, ei au printat pe mash unde oricum se duce pe aa sambetei diferent dntre dijital si film. Si singurul lor argument a fost o mica diferenta de culoare...:)
Rank: 2,521
interesant clipul
categoric ca tipul de film folosit este definitoriu pentru a trage o concluzie.
eu cred in avantaje le digitalului dar acestea nu-s deloc legate de calitatea imaginii cred. si nu cred ca poti sa maresti de la 12 Mp atat de mult fara sa pixelezi imaginea. indiferent de ce soft folosesti.
spun asta pentru ca intampin aceasta problema destul de des la job.
e ciudat oricum ce se intampla atunci.
Rank: 660
2009-01-14 11:58:53
De regula, in comparatia digital/film problema este pusa gresit: care are zgomot/granulatie mai mic/a, care ajunge la mai multi MP. Daca vrei MP multi si claritate extrema, daca vrei sa faci afise comerciale cit casa, nu stiu de ce sa vrei sa te chinuiesti cu filmul in lumea aparatelor digitale FF si cu multi MP. Chiar si cu un compact digital bun obtii o limpezime mai mare decit cu majoritatea filmelor negative de 35mm. Dar nici un digital, cu oriciti MP si cu zgomot oricit de mic, nu va avea vreodata patina filmului pentru simplul motiv ca este altceva. Pe cit poate fi zgomotul digital de detestabil, pe atit poate fi granulatia filmului de placuta.
Intrebarea "Care este mai bun, filmul sau digitalul?" mi se pare lipsita de sens. Fiecare este mai bun la altceva, depinde ce vrei sa faci, ce urmaresti. Care este mai buna, pictura in ulei sau acuarela?
2009-01-14 12:03:52
corect, de asta ziceam si eu ca au facut o comparatie din punct de vedere al publicitare care nu au nevoie de atuurile filmului este mai bun un digital. Dar atunci mi se pare corect sa specifici asta nu sa emiti concluzii transante gen digitalul este net mai bun ca filmul. (ma refer la filmuletul in cauza)
2009-01-14 12:43:46
"e mai bun digitalul decat filmul?" "da"
"e mai bun filmul decat digitalul?" "da"
:)
ps: marius, am avut ocazia sa ma joc cu un ektar 100. adevarat, rezultate "intense". totusi prefer a/n, unde Rollei PAN25 are niste rezultate foarte interesante.
2009-01-14 12:46:20
Eu stiu ca un film de granulatie f mica ( KODAK PROFESSIONAL EKTAR 100 , KODAK PROFESSIONAL ELITE Chrome 100 , Fuji Velvia de 100 ) impreuna cu o lentila f buna pot echivala un senzor digital FF de 24 MP. Dar, dupa cum bine stim cu totii, in gama filmele pe format de 35 mm sunt sensibilitati si mai mai mici de 100... ISO 50, ISO 25 etc. Daca developam si scanam ca la carte un film de ISO 25 ce replica vor mai avea aparatele dgitale FF ? Vor dispune 35 sau 45 MP pe un senzor de 35x24 mm ? Daca da, rezultatul va fi o imagine plina de noise. Cat despre formatul mediu sau mare batalie e castigata de tot de film.
Aparatele digitale pe FF nu cred ca ar trebui sa fie depasita o anumita rezolutie, nu de alta, dar la un moment dat inghesuiala de pixeli o sa fie prea mare, iar rezultatele nu o sa mai fie prea bune. Poate daca se implementeaza o alta tehnologie da.

Rank: 6,141
Tehnica evolueaza. Nu se poate invoca la nesfarsit chestia asta cu inghesuiala de pixeli, atat de facila si de usor de inteles ( probabil si motivul pentru care e amintita de fiecare data). Nu inghesuiala e motivul.
Filmul nu e mort, dar nici nu cred ca se simte prea bine. Ca in bancul cu bunicii.
2009-01-14 13:29:52
Bogdan pe sistemul asta de ce nu ar evolua si filmul? Si evolueaza bine chair daca a scazut numarul de utilizatori. Oricum raspunsul la intrebarea ce e mai bun filmul sau digitalul este "ce ai nevoie":)
Peace
2009-01-14 13:36:37
filmul a avut mult timp sa evolueze si a evoluat frumos :). problema este ca evolutie=$$$. si chiar daca filmele se vand inca binisor (anumitor categorii de utilizatori, cei avizati) nu stiu cati bani sunt pentru dezvoltarea de noi produse. aparitia filmelor noi de la rollei, kodak reprezinta o surpriza placuta, insa nu stiu cat mai dureaza.
cat despre evolutia in digital, cine se gandea acum cativa ani ca vom avea 14/15MP in APS-C sau full-frame-uri accesibile ca pret (in fine..) cu 24 MP? dupa cum spunea cineva pe un forum, ar fi bine sa mai lase MP si live view-ul si sa mai bage niste bani in dezvoltarea de optici performante, ca e cam jenant ca obiective de acum 40 de ani sa bata la fund ultimele aparitii in termeni de rezolutie si distorsiuni.
Rank: 1,418
2009-01-14 20:33:05
Cei avizati...haida de!Filmul este in agonie.Pt.cat timp?D`aia a scos din productie kodacu`,de mai mult timp,isou` 25?Care intr-adevar arata suprematia filmului asupra digitalului.Adica cca 50Mp(dupa cunoscatori)la ...prezent digital.In paranteza:cica kodacu`25 a fost folosit de NASA la pozari artistice.
Blouapu` din link e superflu si nu avem de ce sa o luam in discutie.Mananca si astia o painica.
2009-01-14 21:24:37
mda, agonie. de aia kodak si rollei (fabrica agfa) tocmai au scos niste pelicule noi. de aia nu am loc sa intru in magazinul unde developez si scanez. proabil tot de aia e bataie pe ebay pe tot ce inseamna aparat foto bun, mai ales format mediu.
filmul este si va ramane o afacere de nisa in lumea foto si cat timp va fi cerere vor exista si produse. stiu o multime care lucreaza ca si mine digital/film, cat timp vrem sa cumparam vom gasi si filme.
2009-01-14 21:37:19
Da, filmul a murit. La Carrefour nu se mai gaseste, nici la Cora si nici la magazinul Sora. Nici aia de la GOSTAT nu mai au filme. De Gospodina nici nu mai zic.
2009-01-14 21:39:50
Pe vremuri se gaseau prezervative la Tutungerii. E clar, a murit si Protexul :)
Rank: 13,896
2009-01-14 21:42:25

:) cica la materna au bagat noul kodak ektar 100, am luat deja cateva sa testez; niciun cortegiu pe bulevard, doar voie buna
partea faina e ca dupa ce incepi pe digital, si tragi mii de cadre pentru o poza de kkt, cand incepi si tu sa fii multumit de ce iese, dai din intamplare de film. si faci asa in scarba un film, doua, si vezi cat e de misto.
si apoi, evident orgolios, nu prea vrei sa spui ca-ti pare rau de 40D-ul tau de n Mp, si ca mai bine daca bagai banii intr-un mamya. he he.
2009-01-15 11:29:13
Daniel, pt. inceput merge si cu un Seagull mai ieftin. Am vazut ca au "bagat" la F64. Mi-am lasat si eu un PPC la coada :)
2009-01-15 11:32:33
:)))
Ba,daca nu mai baga aia din hipermarchete inseamna ca stie iei ce stie.
Partea mai nasoala e cand tragi cateva role de film,astepti o gramada developarea si scanarea(tot digi de fapt,fir-ar a nabadailor)si vezi ca tot poze de cacat ai facut.Si te intorci frumusel la digital,asa cum fac toti marii "profesionisti".Ce-i drept,in scarba si cu parere de rau.
2009-01-15 11:33:38
Pt. ai mai juni care au facut ochi dupa `89:

PPC = "poate pica ceva" = sacosa fluturind in mina cu care nemincatii dadeau tircoale Alimentarelor.
oho.
2009-01-15 11:43:36

treaba cu asteptarea face parte din regula jocului, nu vad care e problema cand nu te preseaza niciun editor foto sa-i dai pozele azi; simpla curiozitate iti poate educa virutri asunse, cum spunea d-l Flueraru :)

in principiu cine nu le are cu fotografia nu o sa faca oricum ceva mai bun cu digitalul decat cu filmul si e bine sa-si dea seama de asta din timp ca sa-si aleaga alte domenii de expresie artistica mai eficiente
2009-01-15 11:55:23

Adrian: "Ba,daca nu mai baga aia din hipermarchete inseamna ca stie iei ce stie."

Vezi ca la IKEA au tablouri in ulei facute la masina. De aia nu se mai gasesc pensule si vopsele de pictura la hipermarket. Ca stie ei ce stie.

Adrian: "Partea mai nasoala e cand tragi cateva role de film,astepti o gramada developarea si scanarea(tot digi de fapt,fir-ar a nabadailor)si vezi ca tot poze de cacat ai facut.Si te intorci frumusel la digital,asa cum fac toti marii "profesionisti".Ce-i drept,in scarba si cu parere de rau."

Atunci te lasi de pozerie. Pozeria trebuie sa te incinte, nu sa te scirbeasca.

Cit despre ce inseamna "mare profesionist", ma faci sa rid. Daca nu vind ceea ce fac sint "amator", in schimb, daca fac poze cu mirese cu rochiile arse si poze de scolari cu blitzul in ochi si le vind parintilor se numeste ca sint "profesionist" si am sanse sa ajung cindva si "mare". Vezi ca tot la IKEA au poze inramate, unele chiar cu cerul "ars". Ehe, probabil ca e visul oricarui "mare profesionist", sa-si vinda capodoperele de 24,5 MP la IKEA :)
2009-01-15 12:56:02
Vlad,aia de-o stersesi,cu ce-o facusi?
2009-01-15 14:24:10

:) am sters mai multe, din fericire in timp am adaugat mai multe decat am sters; aia si altele erau cu digi; am inceput cu digi, am continuat pe film si continui fara sa simt nevoia interpretarii artistice a digitalului (compact); un dslr nu e economic pentru mine, ca investitie;
cu ala micu` trag ce nu vreau sau nu pot sa trag pe film;

filmul se digitizeaza si el oricum ca sa ajunga in stare de postare, dar pleci de la altceva, diferit
2009-01-15 15:04:45
:)))
Cam ce-am zis,chiar daca relativ diferit.Explica si altora,poate pe tine te cred.
2009-01-15 16:08:20

nu e vorba sa ma creada pe mine ci sa faca fiecare bine ce face
2009-01-15 16:30:37
Asta-i si mai relativ.
Rank: 774
2009-01-21 06:20:14

Vlad mai vazusem un experiment de genul astuia intr-o emisiune pe Discovery daca nu ma insel. Era o tipa numai si cele 2 poze au fost la fel expuse, comparate si apoi evaluarea a fost la fel in favoarea digitalului.

In rest ce sa zic, mi-au placut parerile comentatorilor, sunt de acord si eu ca depinde la ce folosesti pozele, cat de mari le vrei printate, daca au ca scop final internetul/HDD sau le vrei printate intr-un album, samd.

Cum zic si altii, a fost ceva lipsa de fair-play. Spun doar primele 3 chestii care imi vin rapid in minte:

1. d700 e mult mai scump, poate chiar dublu ca pret fata de D5
2. iso 400 la film se stie ca are granulatie mare, iso 100 era mai potrivit
3. nu au specificat tipul filmului, un film kodak ar fi batut sigur digitalul

Inca o mana sus pentru analog, desi folosesc si eu de vreo cativa ani DSLR-uri, pana acum 2 ani ocazional pe alea de la firma iar din 2007 am trecut definitiv (nu cred ca si irevocabil) pe Nikon D70s iar mai nou pe D60.

Sa aveti lumina buna si salutari din Canada!

Adauga comentariu
2009-01-14 02:14:48 
vizualizari (1547)
comentarii (37)
voturi (0)

Taguri: Tehnica, Tehnica