Gazduit de ROHOST

Baze legale pentru fotografiatul interzis

Foarte pe scurt:

Sunt foarte pasionat de aviatie, colectionez modele, in timpul liber zbor cu planorul si mai fac si cate o poza din cand in cand.

Fotografiatul avioanelor pe aeroporturi, la decolare sau aterizare, cat si doar privitul acestoare este o pasiune mai putin cunoscuta dar cu multi practicanti, activitatea se numeste "SPOTTING". Exista multe comunitati pe tema asta, una din cele mai cunoscute este www.airliners.net.

Problema mea e urmatoarea..

am constatat cu stupoare ca spre deosebire de alte tari din UE ( anglia, franta, olanda.. ) unde Spotterii sunt sprijiniti de aeroporturi si in unele cazuri au chiar si zone speciale pentru a face fotografii, in Romania esti foarte tare intimidat de paznici. Asta in conditiile in care esti IN AFARA aeroportului si faci poze doar aeronavelor in aer sau fara a prinde in poza elemente militare etc.

vreau sa inteb daca stiti cumva excat daca exista o lege care sa reglementeze fotografiatul in preajma aeroporturilor? si daca da, puteti sa postati aici un link sau textul din legea respectiva?

toate astae bineinteles FARA SA vorbiti in afara subiectului cu povesti si alte teburi complet subiective?

sa ma scuzati daca par nepoliticos, dar toate forumuriule sunt pline deja cu povesti si m-am saturat sa le tot citesc, STIU CA SUNT PAZNICI RETARDATI ETC.. si ca lumea e nedreapta , vrea sa vad efectiv legea ca sa ma pot apara, povestile nu ajuta.

thx

Facebook Twitter StumbleUpon Delicious Digg
2008-01-28 08:55:37
Atata timp cat exista acele imense placi metalice cu fotografiatul interzis(chiar si in exteriorul aeroportului) nu exista nicio lege in privinta reglementarii.
2008-01-28 09:36:51
pai la cj nu exista placutele
Ai aici legea:
http://www.clubuldefotografie.ro/workshop/r7.html#A1
2008-01-28 12:25:28
Este destul de clar, alb pe negru, unde nu exista inseamna ca poti fotografia. Sa-mi arate si mie agentul de paza care nu e in stare sa lege doua cuvinte, placuta aia ca eu o mananc, care sa-ti interzica fotografierea. Daca ii mai bagi si un"conform art. nr X cu referire la..... etc l-ai bagat in ceata de tot :))
E un mare VAX... nu te baga sa fotografiezi unitati militare sau aplicatii din astea soldatesti cu tragere sau instructie de front, dar nici nu tine cont de toate semnele cu fotografiatul interzis ramase din vremea lui ceasca, cand toate fermele de castraveti erau secrete de stat sau combinatele astea chimice furate plan cu plan erau strategie nationala; sfatul meu cel mai sincer e sa-ti iei un 100-400 IS L etc. si daca vine vreun paznic ii dai cu el in cap si fugi... ai grija sa-i pui parasolar :)
De exemplu, la Fabrica de Transformatoare Electrice Excelente de la Filiasi exista o astfel de placuta... sa nu cumva sa tragi vreun cadru p-acolo :)
2008-01-30 22:37:30
Cam aste e tot ce ai nevoie, si ce se gaseste in materie de lege; si e f clar: dc exista panouri cu Fotografierea Interzisa, nu ai voie, dc nu exista (chiar dc teoretic nu ai voie, dar e vina lor ca nu au instalat) ai voie. Eu mi-am printat textul urmator pe o foicica si-l am mereu la mine

ARTICOLUL 30 Libertatea de exprimare - din Constitutia Romaniei
(1) Libertatea de exprimare a gāndurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare īn public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

HG585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate īn Romānia

CAPITOLUL V
CONDIŢIILE DE FOTOGRAFIERE, FILMARE, CARTOGRAFIERE ŞI EXECUTARE A UNOR LUCRĂRI DE ARTE PLASTICE ĪN OBIECTIVE SAU LOCURI CARE PREZINTĂ IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ PENTRU PROTECŢIA INFORMAŢIILOR SECRETE DE STAT

Art. 183. - (1) Este interzisă fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice pe teritoriul Romāniei, īn obiective, zone sau locuri de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, fără autorizaţie specială eliberată de către ORNISS, care va ţine evidenţa acestora, conform anexei nr. 23.
- (2) Autorizaţia specială va fi eliberată de către ORNISS īn baza avizului dat de ADS, precum şi de autorităţile sau instituţiile care au obiective, zone şi locuri de importanţă pentru protecţia informaţiilor clasificate īn arealul īn care urmează să se desfăşoare activităţi de această natură.
- (3) Obiectivele şi mijloacele prevăzute la art. 17 din Legea nr. 182/2002 pot fi filmate şi fotografiate de către personalul militar, pentru nevoile interne ale instituţiilor militare, pe baza aprobării scrise a miniştrilor sau conducătorilor instituţiilor respective, pentru obiectivele, zonele sau locurile din competenţa lor.

Art. 185. - Fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice īn zonele de securitate şi administrative ale unităţilor deţinătoare de secrete de stat este permisă numai cu aprobarea scrisă a īmputerniciţilor abilitaţi să atribuie niveluri de secretizare conform art. 19 din Legea 182/2002, potrivit competenţelor materiale.

Art. 188. - Obiectivele, zonele şi locurile īn care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicţie īn acest sens, care vor fi instalate prin grija instituţiilor cărora le aparţin, cu avizul de specialitate al organelor administraţiei publice locale.

Asta e valabil numai dc te afli pe domeniul public, ca pt spatiul privat, se stie, nu ai voie fara acord. Deci conform legii, de pe domeniul public ai voie sa fotografiezi orice atata vreme cat nu exista vreun panou care sa interzica acest lucru.
2008-01-31 17:11:27
f bun postul.
cam acelasi text il am si eu printat pe "o foicica" :) cand ma plimb prin bucuresti. este foarte util, mai ales ca de cateva ori a trebuit sa chem si politia din cauza unor paznici mai zelosi (adica mai toti)

2 reguli mari si tari

1. nu ai voi oriunde sunt ambasade, unitati militare sau orice altceva ce implica armata+ semne de "interzis"
2. nu poti fotografia fara permisiunea proprietarului daca te afli pe un teren privat.

in rest....se poate fotografia ORICE (exceptand pct1) cat timp te afli pe spatiul public. exista tari (vezi Franta) unde si acest aspect e reglementat (uneori nu ai voie cu trepied, alteori se pun probleme de drept de imagine asupra unor cladiri noi ,etc) dar nu e cazul in romania.

Adauga comentariu
2008-01-27 23:33:01 
vizualizari (3928)
comentarii (7)
voturi (1)