VOT +++, BOG voteaza cu primarul
Gazduit de ROHOST

Tot despre proiect

De Egyed Uf Zoltn

Tot uitîndu-ne la proiectele trimise la concursul inițiat pe BoG, ne-am dat seama că majoritatea celor care ne trimit imagini, definesc altfel proiectul decît noi. Nu că definiția noastră ar fi sinsa gura adevărată, dar noi credem în ea. Din acest motiv, asemănător Martorilor lui Iehova, vrem să vă oferim mai multe informații despre ceea ce credem. Cipi a formulat cîteva întrebări la care eu voi răspunde.


Cum ne găsim subiectele?

Întîmplător. Îți vine un impuls dintr-o anumită direcție și te trezești că te interesează un subiect. Acest impuls poate veni și din partea șefului tău, care-ți spune ”hai, du-te și fă niște poze prin sediu, să avem și noi”. Poate veni și din direcția unui fost coleg de clasă care e patron la o firmă, vrea poze cu procedeul lor tehnic, și își aduce aminte că tu ești pasionat de fotografie. Însă de cele mai multe ori acest impuls magic trăsare din sufletul tău, care simte nevoia să studieze un subiect, fiindcă e interesat de el. Hopa, s-ar putea să greșesc, stai așa. E posibil ca marea majoritate a acestor impulsuri să vină de pe BoG. Cînd vezi cinzeci de poze cu pescari, zici ”hai să pozez și eu pescari că e foarte fotogenic și e și la modă”. Nu-i bai, nu trebuie să-ți fie rușine că nu ești supercreativ. Important e ca acest impuls să te facă să intri cît mai adînc în miezul problemei, și să pierzi timp și energie acolo.

 

Care e diferența dintre un proiect și o serie?

Un proiect este o serie, deci diferența nu e foarte mare. Însă nu orice serie este un proiect. La proiect ideea vine prima. Ai o idee și vrei s-o fotografiezi. La fotografia artistică ți se formulează în creier dorința de a transmite un mesaj, și începi să te gîndești prin ce imagini poți face asta. La fotografia documentară apare brusc dorința de a studia un anumit subiect, fotografiile realizate în timpul studierii vor compune proiectul. Ideea apare prima, reține, te rog.

Dacă alegi cele mai bune poze făcute în viața ta, și ii dai seriei titlul ”Perspectivă”, sau ”România”, nu au șanse prea mari ca să devină un proiect. Sînt excepții, cînd fotograful, instinctiv, lucrează destul de coerent pe un anumit subiect, fără să-și formuleze că lucrează la un proiect, dar acest fenomen apare doar în cazul în care e foarte interesat de subiect.

 

Cum știu dacă un subiect merită să fie un proiect sau nu?

Simți. E simplu. Te interesează destul de tare? Simți că îți vine să-ți suni șeful și să-i spui că nu mergi mîine la servici, pentru că ți-ai găsit un subiect? Atunci subiectul merită să se transforme în proiect. Nu uita să-ți suni șeful!

 

Trebuie să cercetez un subiect?

Nu neapărat. Dar un pic de studiu nu strică niciodată. De multe ori asta face diferența între un proiect reușit și un rebut. Și atunci de ce am zis la început că ”nu neapărat”? Pentru că sînt subiecte pe care le cunoști deja. 

Noi, editorii de la BoG, te îndemnăm să fotografiezi subiecte cu care ești deja familiarizat. Nu doar că ai mult mai ușor acces la ele, dar le și înțelegi mai bine. Tatăl meu e apicultor de 30 de ani, așa că în momentul în care mă apuc să fotografiez apicultori, economisesc una-două zile în care în mod normal m-aș acomoda doar cu subiectul. 

În cazul în care nu cunoști încă subiectul, va trebui să-l cercetezi. Nu e vorba de o cercetare științifică, ci doar de o observație atentă în timp. Desigur, dacă faci o cercetare cu ajutorul unor specialiști, sau îți construiești ipoteza pe rezultatele unor cercetări științifice, e cu atît mai bine.

 

Eu stau la bloc, lucrez de la 9 la 17, în jurul meu nu se întîmplă nimic interesant. 

Păi mută-te la țară, la casă, și o să-ți dai seama în două luni cîte subiecte faine ai fi avut la bloc. La fel, dacă simți că în țara asta nu-ți găsești destule subiecte interesante, doar în Cuba sau India, mută-te în Germania, și ai să vezi că în cîteva săptămîni ți se face dor să pozezi subiecte de acasă, și brusc îți vin și zeci de idei. 

Fiecare dintre noi e înconjurat de zeci de subiecte geniale, trebuie doar să fii deschis, să lași ideile să vină la tine. La provocarea prietenului meu Voicu am dezvoltat teoria conform căreia în fiecare dimineață pe drumul dintre pat și budă te așteaptă zece posibile subiecte care-ți fac cu mîna, dar tu ești prea somnoros ca să le observi. 

Nu există loc nefotogenic și nici oră nefotogenică. Dacă lucrezi ziua, poți fotografia seara, sau în zori, înainte să mergi la servici. Sau în weekend. Dacă lucrezi doar duminica la proiectul tău, într-un an sînt 52 de duminici, rar vede omul proiecte care să fi necesitat 52 de zile de lucru. La un proiect mediu de obicei 10-20 de zile de muncă ajung, de multe ori chiar si 3-4, dacă ai noroc. Nu programul tău de la servici e vinovat dacă în ultimul an n-ai avut timp să faci nici un proiect.

Unde găsesc subiecte? 

Cum am zis adineaori, între pat și baie. Sau pe casa scării. Sau între casă și servici. Sau în vizită la socri. În parcul în care ieși cu copiii. În magazinul în care-ți faci cumpărăturile. Pe masa din bucătărie. În agenda ta telefonică. Peste tot e plin de subiecte. Nu le vezi? Uită-te mai atent. Cere ajutorul iubitei/prietenilor. Ceva tot trebuie să existe pe lumea asta care să te intereseze. Dacă într-o lună de căutări tot n-ai găsit nimic, înseamnă că nu prea te interesează lumea, ești genul de fotograf care n-are nevoie de subiect ca să scoată o dată pe zi aparatul din geantă, să-l pipăie, și să se simtă fericit. Vei avea o viață mult mai simplă, îți va fi de ajuns să intri pe un forum fotografic pe net, să vezi ce scule noi au mai apărut, nu va trebui să te obosești să faci și poze sau să-ți găsești subiecte.

 

Ce se întîmplă dacă subiectul a mai fost făcut și de alți fotografi? Renunț? 

Depinde cît de mult te interesează subiectul. Dacă chiar te interesează, n-ai de ce să-l abandonezi. Dacă însă te-a interesat doar să fii primul care abordează această temă, atunci poți să te retragi. 

Decizia ta poate depinde și de motivul pentru care te-ai apuca de acest subiect. De ce îl consideri interesant? Pentru că e la modă? Pentru că și cel mai mare dușman de-al tău are ceva asemănător și vrei să-l faci invidios? Sau chiar te interesează subiectul și vrei să-l cunoști mai bine? 

Încă o întrebare: cît de personal și cît de detaliat e formulat subiectul pe care vrei să-l copiezi? De exemplu am un subiect genial în cap, pe care l-aș fotografia în orice clipă: avem în agendele telefoanelor noastre o grămadă de cîmpuri de formatul ”Prenume meserie”, ca ”Gigel instalator” sau ”lapte Maria”, pe aceștia aș putea să-i pozez la locul unde prestează. Singura problemă cu ideea mea genială este că-i aparține prietenului meu Voicu, și este o idee destul de concret formulată ca să-mi fie rușine să o fur. În același timp am și o altă idee, să pozez la un lac din apropiere o vară întreagă oamenii care vin să se scalde și să se dea în spectacol cu noile lor achiziții materiale. Nu mi-ar fi rușine să fac asta, chiar dacă colegul Gicu are deja o serie arhicunoscută cu oameni care se bălăcesc în lacuri. Sau nu mi-e rușine să fotografiez în țară, chiar dacă am văzut zeci de proiecte intitulate ”România”. Cu cît un subiect este mai larg, mai puțin axat pe o idee bine definită, cu atît e mai puțin jenant să apari și tu cu o serie pe acel subiect. Dacă subiectul e clișeu, nimeni nu se supără că te bagi și tu pe felie.

 

Cum abordez un subiect clișeu? 

Bătrînii spun că nu există subiecte noi, totul s-a făcut deja. Nu-i cred în totalitate. Probabil au dreptate în ceea ce privește subiectele mari, largi. În schimb la detalii probabil sînt miliarde de căi neumblate. Cînd te apuci de un proiect, încearcă să nu-i copiezi în detalii pe cei care au abordat tema înaintea ta. În plus, ar fi bine să studiezi mult mai profund subiectul ca cei dinaintea ta. Tot bătrînii spun că nu-i rușine să reiei un subiect deja fumat, e rușine s-o faci mai prost ca cei dinaintea ta. Poți fi mai bun ca cei dinaintea ta doar printr-o singură metodă: dacă te interesează profund subiectul, te implici din suflet, și dedici mult timp și energie proiectului.

 

Exemple de subiecte superuzate (în proiecte)? 

La proiecte clișeele sînt la fel ca la pozele singuratice, cred. Lista e condusă de extreme: familie foarte săracă, țigani și alte minorități, copii murdari jucîndu-se printre ruine, oameni bolnavi de diferite boli incurabile, urmăriți pînă la moarte, homeleși, bătrîni cu riduri, fabrici părăsite, ruine. Apoi urmează imortalizarea tradițiilor, cu țuicării, potcovari, bătrîne care țes la război, tăiatul porcului, și alte frumuseți ale vieții la țară. Despre serii aleatorii făcute în străinătate, intitulate ulterior pompos, gen ”India forever”, sau pur și simplu ”România” sau ”Marea Neagră”, nu vreau să vorbesc, pentru că nu le consider proiecte, dacă n-au în spate idee, doar poze întîmplătoare trase în cadrul unor plimbări turistice. Pot fi proiecte, dar au mari șanse să iasă clișeistic seriile care au legătură cu apa, începînd cu oameni pe plajă, oameni sub apă, oameni care sar în apă, poze jumătate în apă, jumătate afară, pescari, bărci, vapoare, toate acestea sînt fotogenice încă din secolul al nouăsprezecelea. La fel și cele cu cer și soare. Și cele cu contrast puternic bun-rău. Și cele dulci, cu copii sau cu animale. Clișee sînt sute și sute, noi și vechi, n-am cum să le enumăr acum pe toate. Există multe articole scrise pe acest subiect, nu demult Voicu a publicat unul destul de bun, tot aici pe BoG. 

Atît pentru astăzi. Promit, luna viitoare voi scrie despre altceva, nu despre proiecte, să nu vă intoxicați prea tare.

Egyed Ufó Zoltán este astăzi unul dintre cei mai fericiți fotografi din țară. S-a mutat din capitală la munte şi lucrează la proiecte personale.
Site: http://ufo.oskar.ro/

Concurs proiecte - BadOrGood te plateşte să lucrezi


Ai, lucrezi sau vrei să lucrezi la o poveste? Arzi din dorinţa de a o fotografia mai serios? Suntem foarte interesaţi de acest lucru. 
Detalii concurs


De acelasi autor:

(2012-08-03) 7253 vizualizari 5 comentarii
(2012-05-15) 6417 vizualizari 8 comentarii
(2012-03-28) 8903 vizualizari 28 comentarii
(2012-02-28) 8609 vizualizari 33 comentarii
(2012-01-31) 8466 vizualizari 7 comentarii
membru din
2010-06-01
2011-12-13 11:21:33

pescarii astia..,fain scris

membru din
2011-05-03
2011-12-13 13:33:06

Adevarat,o insistenta demna de iehoviti!...

membru din
2002-04-02
2011-12-13 15:00:26

Pe mine incepe sa ma plictiseasca lupta asta a ta pentru proiecte si impotriva cliseelor. Relaxeaza-te. Au scris-o altii inaintea ta mult mai bine. Da-le bibliografia, ai fi mai original.

membru din
2004-06-01
2011-12-13 15:47:31

Cosmin, faptul ca te plictiseste nu e nicio problema. Si pe noi ne plictisesc multe din pozele pe care le primim ca proiecte si ne dam seama ca multi din cei care ne trimit nu au nicio vina: incearca doar sa reproduca ce au invatat. 

Si da, ai ghicit, seria de articole despre proiecte si clisee a fost gandita ca o bibliografie, care sa ne scuteasca tocmai de ce ne ceri tu, sa nu ne repetam prea des. Eu nu stiu sa existe undeva pe net o atfel de resursa in limba romana, daca stii tu, ne poti scuti de niste eforturi.

membru din
2002-04-02
2011-12-13 16:31:26

Da mai Cipri, dar modelatul asta a celor din jur dupa chipul si asemanarea voastra seamana a altceva. Nu detii tu, Ufo sau eu reteta pentru fotografia/proiectul perfect. Or sfaturile voastre spre asta duc: formarea unui fotograf pe calapoadele voastre. Care sa se screama sa faca poze in drum spre buda sau spre socri, ca alte tari, delte, subiecte nu-s bune, ca-s cliseul-cliseului dupa Ufo. Evitarea lor asta a voastra e deja un mare cliseu. Suspectez ca insiruirea lui Ufo (de aici si din alte articole de la voi) de tari, locuri, institutii si continente - cliseu- e acolo doar pentru ca el nu-si permite sa calatoreasca. Sau n-ar primi acces. Mai suspectez ca avalansa asta de materiale impotriva cliseului si manifest pentru "proiect" are tot o cauza materiala in spate pentru cei ce le scriu.
Referitor la bibliografie, un inceput bun ar fi cartile facute/traduse de Voicu. Care dupa o vreme se vor contrazice cu alta bibliografie. Care... si tot asa. Si nu-s eu in masura s-o dau. Si nici nu vreau. Educatia fotografica nu se face la gramada, toti la fel. Pe scurt, ce cred eu despre aceste articole prelungite legate de proiect/cliseu: ca in loc sa-i invatati pe altii, ii ingraditi. Ii directionati inspre ce credeti voi ca e bun.

membru din
2007-04-06
2011-12-13 18:04:33

exaaaaact...

In plus promovarea mai mult decat insistenta a pozelor ce prezinta glumite de clasa 5-a nu stiu cat aduce ca beneficiu celor care deja v-au asociat cu autoritatea in domeniu. Ideea proiectelor e laudabila, dar daca o faceti doar cat sa va impuneti directia voastra de "citire" atunci devine cel putin indoielnica.

Nu intru acum in discutii si noi de fapt nici nu avem obiectul discutiilor. Pe mine ma intereseaza cum e facuta poza si ce e in ea, iar pe voi doar "Ideea" din spate.  Si sta oricum imi suna mai mult a tutorial de comunicare. Apropo... poate ar trebui sa definiti si ce e o "Idee" acum ca oricum conceptul pare ca a detronat ca pondere "imaginea".

Faptul ca respingeti orice se incadreaza strict formal in ceea ce 'nu cautati'... india/cuba/tigani indiferent de continut(!) nu e chiar ok. Ciudat e ca locatiile-subiectele pe care voi le respingeti sunt cele care ofera cea mai mare libertate de exprimare vizuala. Constrangerea data de aparentul cliseu mi se pare din ce in ce mai mult ca se identifica doar cu neputinta de te folosi de libertatea oferita.

membru din
2002-02-08
2011-12-13 20:34:56

Cosmin & Silviu:

Nu ingradim pe nimeni. Nici nu vrem sa facem pe nimeni dupa chipul si asemanarea noastra. Evident fiecare face asa cum considera el. Nu este nici o lupta. Singura credinta a noastra este ca rezultatele bune se obtin muncind si tragand mai mult pe subiecte - mai mult sau mai putin clisee. (o stiti si voi poate mai bine ca mine). Pentru asta vrem sa dam bani, atat cat putem deocamdata. Ca ii spunem pompos "proiect" sau nu, e alta discutie. 

membru din
2002-03-18
2011-12-13 22:03:21

Cosmin, chiar crezi ca banii de biletul de avion te fac fotograf bun? Prea vezi lucrurile din perspectiva banilor. Sa stii ca as avea bani cit sa merg pina-n Cuba si inapoi, nu mai sint muritor de foame, ca pe vremea cind lucram pentru tine. Pot sa-mi permit sa plec oriunde, din banii mei, nu trebuie sa organizez workshop ca sa-mi iasa banii de avion. In ultimul timp insa prefer sa merg in afara cu scopul sa vad cum e lumea pe acolo, nu ca sa pozez. Cind lucrez, incerc sa abordez subiecte pe care chiar le inteleg, si astea sint mai aproape de casa. Pozele cu Aventurile lui Pentax in Grecia le pastrez pentru arhiva personala. :)

Silviu, libertatea despre care vorbesti e frumoasa la inceput, dar dupa un timp devine plictisitoare. Ma mir ca pe tine inca nu te plictiseste. 

membru din
2005-07-04
2011-12-13 22:48:07

Ciprian, Ufo, Serban (sper ca nu va suparati ca va spun pe numele mic)

Vad ca ati inceput sa nu mai respectati opiniile altora contrare alor voastre. Incepe sa imi miroasa a altceva. Ufo, ultimul tau comentariu mi se pare revoltator de agresiv. Daca ai ceva de impartit cu Cosmin (sau polite de platit) nu se cade sa o faceti public. De ce? Simplu! Nu intereseaza. Ma refer aici la persoanele cu bun simt si nu la cele avide dupa scandal.

Am urmarit evolutia site-ului BOG de ceva vreme, de cand am devenit membru. Dupa cum se poate observa, am sters toate pozele mele. POZE. Ca sa nu se inteleaga ca asi fi un mare artist sau critic sau mai stiu eu ce. Pentru ca nu ma mai ragasesc in BOG. Spunea cineva acum ceva vreme ca site-ul este unul privat si ca moderatorii pot taia si spanzura. Din punctul meu de vedere, ca "utilizator", in momentul in care acorzi dreptul de a posta fotografii, comentarii, stiri etc. nu prea m,ai este privat. Nu sunt jurist si mai mult ca sigur ca ma insel.

Pe Serban si pe Ciprian am avut placerea sa ii cunosc personal. Pe Ufo inca nu. Din fotografii imi pare un tip simpatic. De aceea nu ma pot impaca cu ceea ce a scris mai sus. Este singurul motiv pentru care fac interventia de fata. Am mai spus-o, ma repet, intentia este laudabila, exprimarea nefericita. Sper sa ma insel. Sper. Daca insa nu ma insel, te rog, Serban, sa imi stergi contul de pe BOG. (Imi vine foarte greu sa nu mai public o stire, un comentariu daca am contul mai departe activ).

:)

O seara buna tuturor.

Si pace in suflet.

Asta pentru ca rautatea, platirea de polite sau mai stiu eu ce rele nu duc nicaieri.

Sorin Voicu

membru din
2006-02-10
2011-12-14 10:47:01

Si mie mi se par superlesinate seriile de imagini ale caror singura calitate este ca sunt facute intr-o tara exotica gen Cuba, India etc. Sunt foarte multe persoane care se cred Alex Webb sau Steve McCurry. Nu mai spun despre un celebru "proiect" cu mastile de la carnavalul de la Venetia (in care se si spunea ca sunt facute cu un EOS Mark nu-mai-stiu-cat) si in care (surpriza!) se prezentau masti de carnaval.. Ca si cand noi nu am fi avut televizor sau internet pana acum. Si eu sunt foarte anti astfel de proiecte.

Revenind la clisee, sunt 100% de acord cu Ufo - de prea mult ani vad pe badorgood si foto-magazin anunturi la asa zise expozitii ale unor persoane care se ocupa de ieri de fotografiat. Expozitii care, bineinteles, au ca teme in 95% din cazuri - temele descrise mai sus. 

In alta ordine de idei, da, exista posibilitatea sa alegi o tema supercliseica si sa faci ceva nemaivazut. Dar pentru asta trebuie sa fii un Alex Webb, Steve McCurry etc :) Si in niciun caz sa faci reclama la un aparat de fotografiat cu ocazia acelui proiect.

 

membru din
2005-07-04
2011-12-14 11:34:21

Acum incepe chiar sa ma amuze discutia. E de tot rasul!

Problema tot capra vecinului este!

Ce nu se intelege: fiecare poate merge oriunde, fotografia ce ii place, isi poate face si o galerie de arta daca are bani si cautare.

Care este problema voastra?

Ca unii vor si o pot face?

Iar astia de o dau tare in sus si in jos cu arta... Domnilor, ce pregatire aveti in arta fotografica? Pe ce criterii va bazati critica?

Atitudinea este toate jena!

Nu trebuie sa intri in rezonanta cu o anumita fotografie. Nu te obliga nimeni. Nu iti plac, bine, este problema TA. Altora poate le place.

 

membru din
2009-02-15
2011-12-14 11:40:06

simt o mare urma de invidie in ultimul comentariu ( phaedon), ca sa ajungi sa faci reclama la un aparat sau altul..trebuie sa fii cineva..sa confirmi  :) si bineinteles sa vrei

Cat despre trimiterea spre Alex Webb si altii...ce sa intelegem de aici?  ca restul lumii nu mai trebuie sa incerce?  daca s-a descoperit paracetamolul acum ceva zeci de ani, nu mai incearca nimeni altceva? Imi suna a blazare, descurajare...Asa ca daca dumneata nu esti in stare...macar lasa pe altii sa incerce..sa spere ca vor reusi.

Si interventia Dlui Ufo nu e la locul ei..raspunde la aluzii cu pumni si picioare :)  dar ma rog..fiecare cu temperamentul sau.

Articolul este binevenit..desi eu unul am inteles ce nu place Dlui Ufo,sunt curios..intr-un viitor articol sa aflu si ce place dlui Ufo  poate exemplificat chiar cu ceva imagini,poate un proiect exemplu..sa putem discuta pe tema lui.

 

Regulamentul concursului este stabilit de cine plateste .. indrumarilele si sfaturile pt cine doreste..simplu...

 

 

membru din
2002-04-02
2011-12-14 11:44:47

Ufo, legat de relatia noastra veche, chiar si financiara, as avea multe de amintit, as putea sa-ti raspund punctual la tot ce mizer scrii mai sus. Dar nu vad legatura cu faptul ca ultimele articole ale tale imi par plictisitoare si lungite.

membru din
2010-09-06

Articolul este destinat segmentului pasionatilor care  chiar au de gand sa fotografieze pe o idee. Inteleg sa vina comentarii din acea zona si nu de la maestri, care pot, daca considera util, sa ne impartaseasca si ei cum au conceput ei ceva ce s-ar putea numi si proiect (poate deranjeaza denumirea pragmatica).

Personal nu ma simt agresat de initiativa editorilor referitoare la proiect, eu fotografiez oricum ce, cand si cum imi place si ma pricep. Incerc  totusi sa inteleg si ce se explica si posteaza pe Bog de unul sau altul. Daca ajuta la ceva ? Deocamdata, da.  

membru din
2011-05-03
2011-12-14 14:07:03

Controversele pe idei sint laudabile dar cind se transforma in atacuri personale-jalnice.Majoritatea celor din discutie sint valori sigure.Eu tot nu pricep-de unde violenta?De obicei,doar veleitarii raniti in orgoliu sint atit de indirjiti (si fara umor...)

membru din
2006-02-01
2011-12-14 21:15:44

Da, Silviu, e mare libertate de exprimare vizuala sa pleci in India cu zece citate de Cioran in rucsac:)

membru din
2009-04-14
2011-12-15 10:16:52

lol pt cb (*m-am amuzat)

membru din
2011-02-21
2011-12-15 10:29:39

Discutiile mai deraiaza din cind in cind in afara subiectului.
Ar fi regretabil ca voi la experienta si rezultatele voastre
sa continuati in acest ton. Divergentele in detailu puteti sa le
clarificati la o bere sau un ceai, zic eu.

membru din
2007-04-06
2011-12-15 16:02:23

:)) vai Ramona... esti total ratacita in partialitati de realitate.

Vezi... exact ca un argument pentru abordarea unui proiect. Maniera in care o faci e neimportanta... ce conteaza e sa ai o idee si s-o transmiti. Dar si ideea asta ar trebui definita intr-un context si sa se bucure de conceptelele de adevar, realitate, unicitate, interes... ceea ce nu e cazul frazei tale, desi se termina cu un zambet :)

Ca un PS... libertatea vizuala nu are cum sa manifesteze in afara libertatii individului. Sunt curios cum functioneaza constrangerea "la bloc" in promovarea acestei libertati individuale. Si mai sunt curios cum ajungem intr-o constiinta totala de sine sa ne "plictisim" atat de mult de libertatea asta incat sa ne izolam fortat "vizualul" in propria "bucatarie" si sa facem si o virtute din asta.

membru din
2009-02-21
2011-12-16 23:01:39

Nu il cunosc personal nici pe Cosmin Bumbut nici pe Silviu Pavel, dar nu este prima data cind Ufo total off topic, isi permite sa jigneasca si sa lezeze fotografi care isi exprima o parere. Cu ce drept?

Pentru ca este ....site-ul lui?? Imi aduce aminte de orice neam prost care invita pe cineva la masa si si-l obliga sa-i manince mincarea mizerabila, doar asa..ca e la el acasa. Daca iti faci un site fotografie public si scrii despre fotografie, automat iti asumi o raspundere. Cum e si normal. Cum o sa aiba incredere ceilalti membrii ai site-ului in discernamintul vostru, cind Ufo vorbeste cum vorbeste , cu fotografi care au deja o activitate consacrata in fotografie. Cit despre articolele lui Ufo, are dreptate Cosmin, totul putea fii redus la 10 rinduri. Sa scrii tomuri intregi cum sa nu fotografiezi, e dea dreptul baroc. O zi buna.

membru din
2011-11-16

Cred că un articol e un articol, nu are rolul de a mulțumi pe toată lumea. Pe unii i ajută, pe alții i plictisește, și tocmai aici e farmecul, fiindcă suntem diferiți, și e bine că e așa. Viața e frumoasă! Și plină de proiecte și de autori :) E o piesă pe care o jucăm cu toții, mai n glumă, mai n serios.

membru din
2011-11-16

Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Cred că un articol e un articol, nu are rolul de a multumi pe toată lumea. Pe unii i ajută, pe altii i plictiseste, si tocmai aici e farmecul, fiindcă suntem diferiti, si e bine că e asa. Viata e frumoasă! Si plină de proiecte si de autori :) E o piesă pe care o jucăm cu totii, mai n glumă, mai n serios.

membru din
2005-10-29
2012-01-02 10:26:42

ce se intampla daca pozezi un subiect ce nu este cliseu, dar devine in timp? intr-o vreme batranii ridati, uzinele parasite, traditiile de la tara etc nu erau cliseu. au devenit in timp, odata cu cresterea numarului de digitale pe cap de locuitor si oarecum usurinta de a poza asa ceva.

ce ne facem daca pozam acum si ne e rusine de seria noastra peste 5 ani?


Adauga comentariu
vizualizari (7641)
comentarii (23)
voturi (1)